Вівторок, 07.05.2024, 01:20
Вітаю Вас Гість | RSS

ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ
ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЛОКАЧИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Погода
Календар
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою
Форма входу

Головна » 2021 » Травень » 24 » Важливі питання закінчення навчального року: від освітніх до кадрових
15:12
Важливі питання закінчення навчального року: від освітніх до кадрових

Про завершення 2020-2021 н.р.

Питання завершення 2020-2021-го навчального року є досить складним і воно турбує всіх учасників освітнього процесу, оскільки змінилось чинне законодавство. Для того, аби допомогти керівникам ЗЗСО різібратись з усіма труднощами, що можуть виникати, правчиня Інна Маніленко у своєму вебінарі проаналізує трудове законодавство України, роз’яснить порядок, особливості його застосування та надасть правові роз’яснення і практичні поради щодо завершення цього навчального року.

Керівники ЗЗСО у межах повноважень, визначених, статтею 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту», на завершення 2020/2021 навчального року зобов’язані:

  • створити належні умови для реалізації прав та обов’язків усіх учасників освітнього процесу;

  • проконтролювати виконання педагогічними працівниками та учнями (учнем) освітньої програми, індивідуальної програми розвитку, індивідуального навчального плану;

  • забезпечити здійснення контролю за досягненням учнями результатів навчання, визначених державними стандартами повної загальної середньої освіти, індивідуальною програмою розвитку, індивідуальним навчальним планом;

  • створити необхідні умови для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами;

  • створити в закладі загальної середньої освіти безпечне освітнє середовище, забезпечити дотримання вимог щодо охорони дитинства, охорони праці, вимог техніки безпеки;

  • належним чином організовувати освітній процес та вчасну видачу документів про освіту;

  • здійснювати зарахування, переведення та відрахування учнів згідно вимог чинного законодавства України;

  • вирішувати багато питань, пов’язаних із трудовими відносинами, відповідно до вимог чинного законодавства.

Організація освітнього процесу та виконання освітніх програм за законодавством

З одного боку керівник закладу освіти є автономним та несе особисту відповідальність, та з іншого — він залежний від засновника, розпорядника коштів, а тому має приймати рішення виключно у взаємодії з ними. Однак, спікерка наголошує, що виконання освітніх програм та в цілому організація освітнього процесу — це особиста відповідальність керівника.

Педагогічна ж рада на своєму засіданні схвалює освітню програму, зміни до неї та оцінює результати її виконання, приймає рішення щодо вдосконалення і методичного забезпечення освітнього процесу, приймає рішення щодо переведення учнів на наступний рік і так далі.

Як визначає стаття 10, навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня та має складати не менше 175 навчальних днів. Тривалість канікул протягом навчального року не має становити менше ніж 30 календарних днів.

Інна Маніленко радить не йти шляхом навчальної практики, екскурсій, індивідуально-групових консультацій, а використовувати виключно навчальні дні, адже в цьому випадку у вас є чіткий розписаний розклад, а такі речі як екскурсії організовувати у період пандемії дуже складно.

Важливі питання організації освітнього процесу:

  1. Періодичне внесення змін до наказу про затвердження структури навчального року.

  2. Створення наказу про перенесення вихідних та робочих днів у закладі.

  3. Проведення засідання педагогічної ради з питань визначення структури навчального року та виконання освітніх програм.

  4. Створення наказу про введення в дію рішень педагогічної ради та внесення відповідних змін до наказу про затвердження структури навчального року.

Оцінювання результатів учнів та переведення на наступний рік навчання

Інна Маніленко пояснює, що для забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) другий рік поспіль учні 4, 9 та 11 класів звільняються від проходження ДПА. Проте, здобувачі освіти за власним бажанням мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Слід звернути увагу, що учні переводяться на наступний рік навчання після завершення навчального року, крім випадків визначених законодавством. Рішення про переведення учнів, які здобувають освіту за сімейною (домашньою) формою здобуття освіти, приймається з обов’язковим урахуванням результатів учня.

Зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти

Кожний заклад загальної середньої освіти повинен забезпечити рівний доступ до здобуття освіти шляхом:

  • визначення Правил зарахування до закладу освіти з обов’язковим опублікуванням на вебсайті закладу освіти;

  • зарахування до початкової школи та гімназії відбувається без проведення конкурсу, крім випадків, визначених законодавством;

  • територіальної доступності повної загальної середньої освіти.

Випуск учнів та видача документів про освіту

Свідоцтва про базову середню освіту видаються учням 9-их класів, які завершили здобуття базової середньої освіти незалежно від форми здобуття та яких переводять на наступний рік навчання чи випускають із ЗЗСО.

Свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти видаються учням, які виявили бажання проходити ДПА незалежно від її форми, після проведення ДПА та відображення її результатів у додатку до свідоцтва, але не раніше дати видачі відповідного свідоцтва, зазначеного у ньому.

Створення попереднього тижневого навантаження

У травні-червні (до масових відпусток всіх працівників) вам обов’язково треба створити попереднє тижневе навантаження. Після цього ви маєте винести його на розгляд та ознайомлення на засідання педагогічної ради, затвердити наказом та скласти наказ про можливе скорочення чисельності педагогічних працівників.

Окремі питання конкурсного відбору керівників ЗЗСО

  • Рівне право на участь у конкурсному відборі, незалежно від віку.

  • Контракт на 6 років, незалежно від віку.

  • Взяти не менше 14 календарних днів щорічної основної відпустки.

  • Вчасно підготувати пакет документів (визначені в статті 39 ЗУ “Про повну загальну середню освіту”).

Для того, щоб дізнатись більше про важливі питання закінчення навчального року переходьте за посиланням та дивіться весь вебінар Інни Маніленко  — https://vseosvita.ua/webinar/vazlivi-pitanna-zakincenna-navcalnogo-roku-vid-osvitnih-do-kadrovih-361.html

Переглядів: 166 | Додав: Roma | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Наша адреса
45500, Волинська область, смт. Локачі, вул.Героїв Майдану, 37, e-mail: rmklokachi500@gmail.com
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів